Onderzoek: 5 stappen interventie voor naasten bij Jellinek effectief 

Verslavingsproblemen in de directe omgeving kunnen aangrijpend zijn en óók de naastbetrokkenen raken. Er zijn vaak gevoelens van bezorgdheid, verdriet of schaamte. Maar ook machteloosheid en spanning. Hierdoor lopen naasten zelf óók meer kans op het ontwikkelen van psychische en lichamelijke klachten. Jellinek heeft daarom in 2019 de 5-stappen interventie voor naastbetrokkenen naar Nederland gehaald in samenwerking met Afinet.

De 5-stappen interventie van Sterk Ernaast zorgt ervoor dat naasten gemiddeld 40% klachtenvermindering rapporteren, drie maanden na het volgen van de interventie. Ook zorgt de interventie ervoor dat naasten vaker effectieve coping stijlen inzetten. Dit heeft als gevolg dat naasten significant minder schadelijke impact ervaren na deelname.

Dit onderzochten Max van Beek (scientist-practitioner bij Jellinek), Anneke Goudriaan (bijzonder hoogleraar verslaving Arkin) samen met Richard Velleman, Tamara de Bruijn (Jellinek preventie) en Gill Velleman. De resultaten zijn nu internationaal gepubliceerd in Drugs: Education, Prevention and Policy en met open access beschikbaar via deze link.

Meer informatie over de 5-Stappen Methode, waaronder startdata van deze cursus voor naasten, kan gevonden worden op de Jellinek website