Onderzoeksprogramma

Onderzoeksprogramma

Ons onderzoeksprogramma omvat vier belangrijke gebieden:

1. Gezondheidszorgonderzoek

Onderzoek naar gezondheidszorg interventies en gezondheidszorgsystemen, waaronder de verspreiding en implementatie van wetenschappelijk gefundeerde interventies, kwaliteit van gezondheidszorg, kosteneffectiviteit, klinische besluitvorming, programma evaluatie en bevolkingsonderzoek.

2. Effectiviteit van behandelmethoden

Onderzoek naar de effectiviteit van interventies bij verslaafden en de processen die daaraan ten grondslag liggen, zoals effectiviteitstudies, studies naar behandelingsprocessen, interventies bij pati┼Żnten met een dubbele diagnose en onderzoek naar de effectiviteit van procedures van zorgtoewijzing.

3. Psychobiologisch determinantenonderzoek

Onderzoek naar de oorzaken van het ontstaan of het voortduren van verslavingsgedrag, waaronder onderzoek naar de psychobiologie van “craving”, neurocognitieve stoornissen bij pathologisch gokken en verslaving, neurotoxiciteit van XTC en andere psychoactieve stoffen en psychologische factoren die van belang zijn voor het beloop van verslavingsgedrag en de resultaten van behandeling.

4. Forensische en psychometrische studies

Momenteel houdt dit de volgende onderwerpen in: Forensische aspecten van verslaving, drang en dwang behandeling van verslaafden.
De inhoud van het onderzoeksprogramma wordt twee maal per jaar door het AIAR Management Team vastgesteld en voorgelegd aan het Bestuur dat tweemaal per jaar bijeenkomt.